Näitä tarvikkeita käytämme ravintolassamme

Keittiö on ravintolan sydän. Vaikka asiakkaan silmin salin miljöö on ‘se juttu’, on keittiö kuitenkin koko toiminnan lähtökohta. Kuten sanotaan: hyvä ruoka, parempi mieli. Jos keittiö ei pysty tuottamaan asiakkaiden laatuodotusta ylittävää ateriaa, on koko ruokailukokemus epäonnistunut. Onnistunut ruokailukokemus on kokonaisvaltainen elämys, joka hellii kaikkia aisteja. Vanhan sumerilaisen sanonnan mukaan ruokailu alkaa äänikokemuksen kautta, kun aterioija kuulee ruoanvalmistuksen äänet. Pian joukkoon sekoittuu tuoksu, joka kertoo ruoan olevan valmistumassa. Seuraavana vuorossa on näköaisti, kun kauniisti aseteltu annos tuodaan saliin. Vasta viimeisenä nautimme ateriasta suullamme, tunnustellen makua ja rakennetta. Keittiön kannalta onnistuneen aterian valmistaminen alkaa raaka-aineiden käsittelyllä. Paloittelu tapahtuu useimmiten käsin, veitsillä ja leikkureilla, joilla pyritään saamaan aikaan mahdollisimman tasalaatuista jälkeä. Nykyaikaiset yleiskoneet, kuten https://www.kitchentime.fi/fi/k/tuotemerkit/k-l/kitchenaid, kykenevät suureen osaan siitä pilkkomisesta, minkä kokit ovat ennen tehneet täysin käsin. Suikaleet, kuutiot ja viipaleet syntyvät tehokkailla koneilla käden käänteessä. Keittiön suurin velvollisuus on tehdä ruoasta tasalaatuista ja maittavaa. Hienostelu ja reseptiikalla leikkiminen saa näkyä ravintolan salissa vain asiakkaan ilona, ei jännityksenä siitä, onko annos maittava vai erikoinen vain erikoisuuden vuoksi. Hyvä keittiömestari osaa luoda yksinkertaisistakin raaka-aineista erinomaisen kokemuksen.

Hyväkään yleiskone ei korvaa kaikkia keittiön työvälineitä.