Pasta carbonara – italialaista herkkua

Pasta carbonara on yksi tunnetuimmista pastoista ympäri maailman. Kuten muutkin pastat, myös tämä on lähtöisin Italiasta. Se on saanut nimensä miilunpolttajien mukaan. Alunperin kyseistä pastaa valmistettiin nimittäin hiilten päällä. Myös mausteena käytetty mustapippuri näyttää aivan kuin hiilten palasilta pastan päällä. Pasta carbonara on myös helppoa valmistaa. Valmistamista varten tarvitaan pekonia, sipulia, spagettia / tagliatellea / penneä, yksi muna, ruokakermaa, maitoa ja mustapippuria. Sen lisäksi annosta voi maustaa vielä esimerkiksi juustoraasteella (mielellään voimakkaalla sellaisella) ja tuoreilla yrteillä, kuten basilikalla. Valmistaminen aloitetaan pekonin suikaloinnista. Pekonia paistetaan pannulla, ja kun pekonit ovat kypsiä, lisätään joukkoon sipulia. Pasta keitetään al denteksi. Sen jälkeen aletaan valmistelemaan munia ja muita aineksia. Munan rakenne vatkataan rikki. Munan joukkoon lisätään kerma ja maito. Keitetty pasta huuhdotaan veden alla ja siirretään sen jälkeen takaisin kattilaan. Pastaan yhdistetään pekoni-sipuli-seos ja muna-maito-kerma-seos. Tämän koko komeuden päälle ripotellaan mustapippuria, josta koko annos on joidenkin mukaan siis saanut nimensä. Pastaa kuumennetaan hetki kattilassa, mutta sen ei anneta tarttua kattilan pohjaan. Annoksen voi koristella mausteisella juustoraasteella ja yrteillä. Pasta carbonara annos on sekä maistuva että kaunis. Sitä voi tehdä ruoaksi niin arkena kuin juhlankin aikaan. Pasta carbonaraa kelpaa kyllä tarjoilla vieraille. Se on erittäin hienostunut ruoka, joka on kuitenkin helppo valmistaa. Pasta carbonaran kanssa voi kuitenkin myös epäonnistua, jos ei ole tarkkana. Jokaisessa osa-alueessa on omat tarkkuutta vaativat juttunsa, joihin tulee kiinnittää huomiota. Vatkaa esimerkiksi munan rakenne kunnolla rikki, jotta pasta carbonaran pohjasta tulee kunnollinen. Paljon perustuukin juuri tähän munan, maidon ja kerman sekoitukseen. Siihen kootaan päälle pekoni ja sipulia, kun taas tämä koko komeus kaadetaan jo kypsän pastan päälle. Pasta carbonaraa kannattaa kokeilla tehdä kotona. Mitä enemmän sitä valmistaa, sitä paremmaksi sen laittamisessa tulee. Yksi suosituimmista pasta-annoksista on ansainnut maineensa ihan syystä!

Pasta carbonara on suosittu klassikko Italiasta